How to Transition from a Small Business to a Franchise: designing a Business Model for a Company that Prepares Traditional Mexican Food

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Alejandro Arellano-González
Blanca Carballo-Mendívil
Nidia Josefina Ríos-Vázquez
María del Pilar Lizardi-Duarte

Abstract

Small businesses that survive for more than five years can position themselves in the market and gain a comparative advantage, allowing them to operate with acceptable profit margins. For instance, a small food company that has maintained its presence in a highly competitive market for 35 years. However, it has neither grown nor advanced to the next level of business maturity, still functioning as a “changarro” with informal structures and processes, reflecting empirical and inefficient management. This situation raises the following research question: How can a traditional Mexican food company evolve from being a “changarro” to a formally established entity with the potential to become a franchise? To address this question, the methodology of organizational systems design is applied in its analysis and design phases, considering the systems approach and the theoretical aspects of Michael Porter’s theory of competitive advantage, which enable the company to create value for its customers. The proposed model is based on the theoretical foundations presented by Osterwalder in the Canvas methodology, with a strategic and business approach that defines the aggregated decisions to build the value model. Finally, a schematic representation of the business model is provided to highlight its main technical characteristics. The scope of this proposal is limited to the design of the eclectic business model at the first level of detail in a schematic representation. It is concluded that, technically, building a business model is straightforward; the challenge lies in the organizational change that must be driven by the company’s founder and the investment required to achieve it.

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How to Cite
Arellano-González, A., Carballo-Mendívil, B., Ríos-Vázquez, N. J., & Lizardi-Duarte, M. del P. (2024). How to Transition from a Small Business to a Franchise: designing a Business Model for a Company that Prepares Traditional Mexican Food. INNOVA Reseach Journal, 9(4), 72–94. https://doi.org/10.33890/innova.v9.n4.2024.2680
Section
Business and Innovation
Author Biographies

Alejandro Arellano-González, Instituto Tecnológico de Sonora, Ciudad Obregón. Sonora, México

Alejandro es mexicano, tiene Doctorado en Planeación Estratégica para la Mejora del Desempeño obtenido en el Instituto Tecnológico de Sonora (ITSON) donde es profesor investigador titular C, con perfil PRODEP. Desde 1990, ha impartido clases en licenciatura y posgrado en el área de gestión organizacional. Pertenece al Cuerpo Académico Consolidado de Cadenas Productivas, desarrolla proyectos de mejora organizacional en sectores industrial, educativo y gubernamental. Además, es asesor de la alta dirección de ITSON en proyectos de gestión universitaria.

https://scholar.google.es/citations?hl=es&user=s5ghCOQAAAAJ

Blanca Carballo-Mendívil, Instituto Tecnológico de Sonora, Ciudad Obregón. Sonora, México

Blanca Carballo es Doctora en Planeación Estratégica para la Mejora del Desempeño y Maestría en Ingeniería en Logística y Calidad por el Instituto Tecnológico de Sonora (ITSON), México. Actualmente, se desempeña como Profesora Investigadora Auxiliar en el Departamento de Ingeniería Industrial de ITSON. Además, es miembro del Sistema Nacional de Investigadores de CONAHCYT. Su trabajo se centra en el análisis de negocios, la gestión de procesos y la madurez empresariales.

https://scholar.google.es/citations?hl=es&user=MtaWuT4AAAAJ

Nidia Josefina Ríos-Vázquez, Instituto Tecnológico de Sonora, Ciudad Obregón. Sonora, México

Nidia Josefina Ríos Vázquez, es mexicana, Doctora en Planeación Estratégica para la Mejora del Desempeño obtenido en el Instituto Tecnológico de Sonora, México, donde actualmente ejerce la función de directora de Planeación Institucional y es Profesora Investigadora en la Maestría en Logística y Calidad, su línea de Investigación es Evaluación del Desempeño, Pertenece al Cuerpo Académico Consolidado de Cadenas Productivas.

https://scholar.google.es/citations?hl=es&user=qdLrKz0AAAAJ

María del Pilar Lizardi-Duarte, Instituto Tecnológico de Sonora, Ciudad Obregón. Sonora, México.

María del Pilar Lizardi es Ingeniera Industrial y de Sistemas con una Maestría en Optimización de Sistemas Productivos. Profesora investigadora en el Instituto Tecnológico de Sonora desde 1997, coordina el programa educativo de Ingeniero industrial y de sistemas, ha realizado proyectos de consultoría para empresas como Grupo Yazaki. Sus publicaciones abarcan temas de eficiencia operativa y gestión de la cadena de suministro. Ha impartido cursos en la Maestría en Logística y Calidad.

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